PARTIZÁNSKE – Mesto sa vrátilo k fašiangovým tradíciám obohateným o výrobu a predaj tradičných zabíjačkových špecialít. Na tohtoročné oslavy sme sa boli pozrieť aj my.
Fašiangy v meste sú každoročne príznačné sprievodom masiek, príťažlivým kultúrnym programom s ľudovými zvyklosťami, veselou hudbou, tancom a dobrým jedlom.
Už od skorého rána vyhrávala na Námestí SNP počas výroby zabíjačkových špecialít hudobná skupina Veselá sedma, ktorá navodila pravú fašiangovú atmosféru.
Na fašiangovom sprievode sa zúčastnili partizánske folklórne súbory (FS) – FS Jánošík a DFS Fialka.
„Fašiangy v meste organizujeme pravidelne od roku 2011 vždy v sobotu pred škaredou stredou, kedy končí obdobie fašiangov a začína obdobie 40-dňového pôstu,“ povedal primátor mesta Partizánske Jozef Božik pred slávnostným otvorením Fašiangov v meste.
Zároveň dodal, že od tohto roku opäť zaradili do programu originálnu zabíjačku s výrobou a predajom špecialít.
Zabíjačková kapustnica, jaternice, údená slanina, oškvarky a pečená klobáska s chlebom – to boli pochúťky, ktoré mohli ochutnať fašiangovníci počas obnovenej zabíjačkovej hostiny.
Do celodenného programu sa zapojil aj primátor, ktorý za prítomnosti ostrieľaného mäsiarskeho majstra miešal gazdovské oškvarky.
„Práve miešam v kotli domáce oškvarky z bravčového sadla. Verím, že návštevníci si po troške trpezlivosti prídu na svoje,“ povedal Božik oblečený v mäsiarskej zástere s varechou v ruke.
Dopoludňajším vystúpením hudobnej skupiny Formát (s repertoárom všetkých žánrov) sa ukončil ľudový fašiangový program. Odbitím utorkovej polnoci sa končia fašiangy – čas hojnosti, dobrého jedla, zábav, karnevalov i plesov.